Analisis Persebaran Panas Pada Mesin Oven Pengering Kerupuk Dengan Burner Sederhana Berbasis Computational Fluid Dynamics
I will put the dimension here
Abstract
The main problems in drying crackers are non-uniform drying and drying that still uses solar energy. During the rainy season, the process of drying crackers cannot be done quickly or takes a long time, thereby reducing the amount of cracker production in cracker MSMEs. Therefore, the solution that can be used is to use simple technology, a cracker drying oven machine, which can help the productivity of cracker small businesses in the drying process when the rainy season arrives. This research aims to determine the heat distribution in the cracker drying oven box using Computational Fluid Dynamics, determine the optimal temperature for drying crackers using a cracker drying oven machine and find out how long it takes to dry crackers using a cracker drying oven machine. From the simulation results using Ansys Fluent 19.2 software, it was found that the heat distribution was almost even in the drying box on each shelf with a heating source inlet of 75 ˚C with a temperature range of 49 ˚C - 54 ˚C on each shelf in stages. From the direct experimental results, it was found that the drying process with a heating source of 75 ˚C resulted in a decrease in the weight of crackers from the initial unit weight of 6 grams and the final unit weight of crackers of 3 grams. The drying process with a cracker drying oven machine lasts for 3 hours to achieve complete drying.
Keywords: Cracker drying oven machine, heat distribution, computational fluid dynamics
References
Ahmad Hisyam. 2016. “Analisis Perpindahan Panas Pada Oven Menggunakan Pemanas Listrik Untuk Proses Pengeringan Daun Kelor”. Tugas Akhir. Surabaya. Institut Teknologi Sepuluh Nopember.
Agus, Petrus dkk. 2013. “Rancang Bangun Alat Pengering Biji Kopi”. Laporan Tugas Akhir. Makassar. Politeknik Ujung Pandang.
Ananta Kurnia Putra. 2010. “Rancang Bangun Oven untuk Mengeringkan Tokek dengan Sumber Panas Udara yang Dipanaskan dengan Kompor LPG”. Tugas Akhir. Surabaya. Institus Teknologi Sepuluh Nopember.
Andreias Lalo Mere. 2022. Analisis Perpindahan Panas pada Mesin Pengering Daun Kelor Tipe Tray Dryer Menggunakan Lampu Pijar Sebagai Pemanas. Jurnal Simetris. Nusa Tenggara Timur. Universitas Nusa Cendana.
Ansys Inc. 2017. Ansys Fluent Tutorial Guide.
Galang Mahmud Efendi. 2022. “Pemodelan Perambatan Panas Pada Mesin Oven Kerupuk Jagung Dengan Sumber Pemanas Kompor Api Berbasi Metode Computational Fluid Dynamics”. Skripsi. Semarang. Universitas PGRI Semarang.
Holman JP. 1989. Heat Transfer. Mc Graw Hill. New York.
Ida Bagus Alit, I Gede Bawa Susana. 2022. “Evaluasi Pengeringan Kunyit Menggunakan Pengerik Rak Vertikal Sumber Energi Sekam Padi Metode Konveksi Paksa”. Jurnal Agrointek. Mataram. Universitas Mataram.
Joko Yunianto Prihatin dkk. 2020. “Kualitas Laju Panas Konveksi Pada Mesin Oven Kompor Rotary. Jurnal Teknika. Surakarta. Sekolah Tinggi Teknologi Warga Surakarta.
La Ode Mohammad Firman, Buddhi M Suyitno. 2019. “Analisis Energi Panas Pada Alat Pengering Kacang Mete”. Jakarta. Universitas Pancasila.
Lestari Fierda, Ilham Alkaromin. 2015. “Pembuatan dan Pengujian Unjuk Kerja Oven Pengering Kerupuk Untuk Kapasitas 6 Kg”. Tugas Akhir. Surabaya. Institut Teknologi Sepuluh Nopember.
Lusiani dkk. 2022. “Perpindahan Kalor”. Bandung. CV Media Sains Indonesia.
Miftahul Huda, Danang Dwi Saputra. 2021. “ Analisis Aliran Udara pada Ruang Pengering Low Temperatur Dryer dengan Simulasi CFD”. Jurnal Inovasi Mesin. Semarang. Univeritas Negeri Semarang.
Muhammad Fahlam Suhelmi dkk. 2022. Perhitungan Efisiensi Pengering pada Mesin Pengering gabah Tipe Flat Bed Dryer di Cv XYZ. Jurnal Rekayasa Mesin. Karawang. Universitas Singa Perbangsa.
Muhammad Nur Safin dkk. 2022. “Rancang Bangun Mesin Pengering Untuk Hasil Pertanian (Studi Kasus Pada Umbi Gadung)”. Jurnal Prosiding Teknik Mesin. Surabaya. Universitas 17 Agustus Surabaya.
Nazar, Andrew. 2014. Analisis Perpindahan Panas Pada Oven Untuk Proses Pengeringan Jamur Tiram. Surabaya : Institut Teknologi Sepuluh November.
Riska Rusli, Et al. 2018. “Konduktivitas Panas dan Koefisien Pindah Panas Pada Proses Pengeringan Gabah Dengan Mengginakan Cabinet Dryer”. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian. Makassar. Universitas Negeri Makassar.
Theodore L. Bergaman, Adrien S. Lavine, Frank P. Incropera, David P. Dewitt. Fundamental of Heat and Mass Transfer Seventh Edition. United States.
Zaid. 2015. “Perancangan Mesin Pengering Cabai Kapasitas 100 Kg/Proses”. Skripsi. Malang : Universitas Muhammadiyah Malang.
Copyright (c) 2024 Adetia Riski Wardana, Agus Mukhtar,Aan Burhanuddin

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.